Kisah kejayaan penjual stokin dan gamat

Kisah ini merupakan sejarah kehidupan Tuan Wan Zaki selaku CEO JelitaSARA. Ikuti perjalan bisnes beliau yang bermula dari kosong sehingga menjadi seperti apa yang anda lihat sekarang.

Bermula Kosong

jelitasara1Saya bermula tanpa latar belakang pendidikan formal tentang perniagaan. Saya mula belajar tentang berniaga seawal umur 18 tahun bila mana cikgu saya mengadakan lawatan ke Langkawi menaiki kapal terbang. Ketika itu saya sedang melanjutkan pelajaran di Matrik USM SOKSek Pulau Pinang.

Memandangkan saya belum pernah menaiki kapal terbang, jadi keterujaan itu Allah sahaja yang tahu. Bagi mencari duit untuk membeli tiket penerbangan, saya mula berniaga menjual kacang, kerepek dan float. Saya beli kacang dan kerepek secara borong dan bungkus semula dalam pek kecil.

Ketika itu saya hanya menjual kepada kawan-kawan dalam kelas. Kawan-kawan dorm saya yang membantu untuk packing. Alhamdulillah, akhirnya saya mempunyai cukup duit untuk mengikuti lawatan dengan menaiki kapal terbang.

Setelah tamat zaman belajar di Universiti, bermulanya kehidupan bekerjaya pada sekitar tahun 2003. Pekerjaan saya ialah sebagai QA Engineer di Melaka. Kakak saya pula ketika itu bekerja di kilang fesyen berdekatan Senawang.

Kilang tersebut ada mengadakan jualan murah kepada staff mereka. Kakak saya menyarankan agar saya cuba menjual stokin. Pada pandangan saya ia merupakan cadangan yang baik memandangkan stokin itu berkualiti tinggi serta dieksport ke Eropah. Pasti rakan pejabat saya akan menyukainya.

Teringat kenangan ketika menjual. Selling point stokin itu ialah ia merupakan stokin anti-bakteria. Tetapi kawan saya menyakat dengan memanggilnya stokin antibiotik. Saya tak kisah apa pandangan mereka.

Hasil jualan stokin itu dapat memberi saya tambahan pendapatan RM 300- RM 400 sebulan. Saya berasa seronok menjual. Rakan pejabat memanggil saya dengan gelaran ‘Zaki Stokin’ pada ketika itu.

Hutang Menimbun, Tekanan Bertambah

Tanpa disedari sudah setahun saya bekerja di Melaka. Saya mula mengumpul hutang melalui kad kredit. Hidup terasa semakin terikat dengan bebanan hutang. Saya tercari-cari jalan keluar.

Melihat akan keadaan saya yang semakin meruncing, abang saya mencadangkan agar membaca buku mengenai perancangan kewangan iaitu Rich Dad Poor Dad tulisan Robert Kiyosaki.

Atas rasa ingin tahu yang tinggi, saya mencari buku itu dan membacanya. Untuk pengetahuan, saya bukanlah jenis yang suka membaca. Entah kenapa buku ini saya berjaya habiskan juga pembacaan.

Saya rasa kagum. Ia mula membuka minda saya. Saya mula kenal pasti apa yang saya mahu, saya mula faham ‘why factor‘ dalam diri saya.

Ditakdirkan kawan rapat saya mendekati saya suatu hari untuk menyertai MLM. Saya bersetuju untuk menyertainya dan positif 200% bahawa saya akan berjaya.

Ketika dalam bisnes MLM, saya belajar lebih lanjut mengenai perkongsian yang berkesan dan bagaimana untuk menghasilkan jualan. Saya juga belajar mengenai kepimpinan, networking, khidmat pelanggan, dan yang paling penting belajar mengenai bisnes secara bersistem.

Malangnya ada rakan-rakan yang tidak setuju dan menjauhi saya kerana saya menyertai MLM. Sudah tentu saya rasa sedih dan terkilan. Namun ia tidak sekali-kali mematahkan semangat saya kerana saya masih ada rakan-rakan yang mahu berjaya bersama- sama dengan saya.

Saya dikenali sebagai Zaki Gamat kerana saya menjual produk gamat. Saya tidak mengendahkan kata negatif daripada orang sekeliling. Saya korbankan waktu tidur dan tidak menonton TV selama setahun. Ketika itu Mawi AF merupakan satu fenomena tetapi saya langsung tidak mengenali siapa beliau.

Diuji Lagi

Bermula tahun 2007, bisnes MLM saya semakin menurun. Saya tenggelam punca. Memandangkan saya telah berkahwin dan mempunyai anak kecil tambahan pula isteri tidak bekerja, saya merasa semakin tertekan.

Saya tetap bersabar. Wang dibelanjakan secara berhemah dan kami sekeluarga mengamalkan kehidupan bersederhana. Anak saya tidak mempunyai hiburan lain selain dari menonton DVD. Itu sahaja yang mampu saya lakukan untuk menghiburkan hati siteri dan anak saya.

Saya mula semula dari bawah. Saya tidak menafikan kehidupan ketika itu membuatkan saya betul-betul tertekan.

Apabila balik ke kampung, saya berlagak seperti tidak ada masalah. Tetapi arwah emak saya tahu bahawa saya dan keluarga dalam kesusahan.

Arwah emak berpesan kepada adik dan kakak saya untuk membantu saya jika dia sudah tiada nanti. Arwah emak berkata demikian kerana risau saya akan membuat pinjaman dengan Ah Long.

22 Julai 2008 emak pergi untuk selama-lamanya. Dalam poket pada waktu itu hanya ada RM 100 sahaja. Tidak cukup wang untuk balik kampung di Kedah bagi menziarah arwah emak jadi saya terpaksa menumpang kereta abang.

Sebelum emak meninggal, saya sempat memberitahu kepada beliau niat saya untuk menceburi bisnes online. Mak merestui pilihan saya dan berkata “Mak doakan Zaki berjaya”.

Saya rasa terkilan. Malangnya emak meninggal tanpa sempat melihat kehidupan saya yang lebih senang sedikit sekarang.

Titik Tolak Permulaan JelitaSARA

Setahun setelah kematian emak, kakak saya menyarankan kepada saya untuk menjual tudung kerana ia merupakan trend buat masa ini. Kakak mempunyai 20 helai tudung ketika itu dan memberikan kepada saya untuk dijual.

Saya hanya memandang isteri saya dan menyuruhnya untuk mencuba tudung tersebut. Tudung itu kelihatan cantik dan saya pun bersetuju untuk menjualnya.

Memandangkan saya tidak mempunyai wang, saya minta kebenaran kepada kakak untuk mengambil dahulu tudung dan bayar kemudian setelah tudung habis terjual.

Dengan rela hati, kakak saya membenarkannya. Mungkin dia nampak kehidupan saya dan keluarga yang susah ketika itu jadi dia menolong setakat yang termampu.

Saya mula menjual tudung melalui bonet kereta depan kilang saya bekerja. Kemudian saya terfikir mengapa tidak saya menjual tudung secara online. Saya membeli domain www.jelitasara.com dengan kos RM 50 termasuk hosting.

Seperti kata pepatah Inggeris, the rest is history. Saya bersyukur dengan perkembangan JelitaSARA sekarang.

Walaupun jenama ini mula dikenali ramai dan saya bertindak sebagai CEO, masih banyak lagi perkara yang saya perlu belajar dan banyak lagi cabaran yang perlu dihadapi di kala jenama-jenama baru muncul dengan lebih gah dan kreatif.

Hingga ke hari ini saya masih lagi membuat perkara-perkara asas seperti mengangkat tudung dan kain kesana-sini. Saya tidak merasa kekok kerana saya sedar akan asal usul saya.

Jika saya perlu mengangkat 100 gulung kain sekalipun untuk tudung JelitaSARA, saya masih akan membuatnya denagn penuh bersemangat. Saya tidak banyak merungut. Saya hanya memohon kepada Allah agar mengurniakan saya kesihatan yang baik.

Akhir sekali, nasihat saya kepada usahawan diluar sana, ‘Jangan mudah berputus asa’.

Anda juga mampu berjaya dalam perniagaan jika masih bekerja makan gaji. Klik di sini.

No Comments

Leave a Comment